SYRIUS Airedale  Terrier Kennel

KÉTSZERES ARANYKOSZORÚS MESTERTENYÉSZET

* * *  AZ AIREDALE TERRIER SZERELMESEI  * * *

 

KAPCSOLAT

SYRIUS Airedale Terrier Kennel

 tulajdonos:     Delbel Márta

telefonszám:  06 30 / 962-3558

e-mail:             syriuslaybel@gmail.com

weboldal:       gportal.hu/airedaleterrier

FACEBOOK:  Delbel Márta

https://www.facebook.com/delbel.marta/photos_albums

 
MENÜ
 
Welsh Terrier (Megszűnt!)
 
Dokumentumok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ŐSZINTÉN AZ AIREDALE-RŐL

 

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a fajtát, hogy Ön biztonsággal tudjon dönteni egy esetleges kutyavásárláskor.
 
Egy olyan kutyafajtát szeretnék bemutatni, amely hazánkban kevésbé ismert, ám aki csak egyszer is kapcsolatba került vele, arra rendkívül mély benyomást gyakorolt.
 
Eredete, története
 
 
Az Airedale terriert ezen a néven 1886-ban törzskönyvezték Nagy Britanniában. Az Aire folyó völgyében élők szükségletei határozták meg a fajta alakulását, így a sokoldalú használhatóság elsődleges igény volt vele szemben. A rábízott feladatok igen sokrétűek voltak: vadászat szárazon és vízen, nagyvadra és szárnyasra egyaránt, birka és marhaterelés, házőrzés, valamint patkányirtás. A különböző igényeknek való megfelelés érdekében a fajta alakításába bevonták többek között az Otterhoundot, a Bullterriert, az Old English terriert és valószínűleg a Gordon szettert is. Az állomány egyre egységesebb képet kezdett ölteni, amelyet előbb working, majd waterside terriernek neveztek, később a Bingley terrier nevet viselte egészen addig, amíg dr. Gordon Stadles 1878-ban elnevezte Airedale terriernek.
 
Használhatósága
 
Képességei alapján az Airedale terrier rendkívül sokoldalú munkakutya. Ez a sokoldalúság azonban nem megy az egyes részképességek rovására, tehát az Airedale nem mindenhez egy kicsit konyító fajta, éppen ellenkezőleg, minden feladatban kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani. Ez teszi a fajtát igazán különlegessé.
 
Syrius-Laybel Griffin kutyaiskolai bemutatón
 
Az Airedale terrier testi felépítése is a minél hatékonyabb munkavégzést szolgálja. Egyszerű, négyszögbe rajzolható izmos, tömör teste minden túlzástól mentes, arányos, végtagjai erősek, mozgása gyors és könnyed, az egész kutya élénkséget, magabiztosságot, harmóniát, jókedvet sugároz. Drótszőre rendszeres ápolást igényel, cserébe viszont nem hullik.
 
 Go For It from Bruig Na Boann
 
Az Airedale terrier heves temperamentumú, szívós, a harcban végsőkig kitartó, félelmet nem ismerő kutya. Fiatal fajta lévén ezeket az adottságait frissen őrzi a fajta, hiszen pl. Kanadában pumára, Magyarországon vaddisznóra, Romániában medvére vadásznak vele mind a mai napig. Ezen kívül nagyon jó megfigyelő, és remekül tud csapatban is dolgozni. Kiváló sportkutya, imád apportozni, nyomozni, úszni, kirándulni, frizbizni, valamint kiemelkedő érzelmi intelligenciájának köszönhetően alkalmas terápiás célokra is.
 
Go For It from Bruig Na Boann
 
Nevelése
 
 Az Airedale terrier nevelését érdemes komolyan venni és az egész családdal egyetértésben végezni, ellenkező esetben igen kellemetlen, bosszantó lakótárssá válik.
 
A kölyköt a családba kerüléskor már elkezdhetjük tanítgatni, de ez kizárólag játékos formában történjen. Ne akarjuk konkrét gyakorlatokra megtanítani a kiskutyát, inkább a közös játék során szilárdítsuk meg a kapcsolatunkat, egyúttal a bátorságát is erősítsük. Alapkövetelmény, hogy a kutya tanításával csak akkor szabad foglalkozni, ha nyugodtak, jókedvűek vagyunk, mert akkor ő is az lesz, és így gyorsabban is tanul. Ha feszültek vagyunk, vagy a tanítás közben mérgesek leszünk, azonnal hagyjuk abba a vele való foglalkozást. Ugyanis a kiskutya nem képes felfogni az idegességünk okát, így olyan félelem törhet rá, amely szinte megbénítja.
 
A kiskutya idegrendszere nevelés útján nagymértékben formálható akár pozitív, akár negatív irányban is. Helyes neveléssel a félénkebb kiskutya is bátorrá nevelhető, de egyetlen meggondolatlan, erőszakosabb fenyítéstől vagy rossz élménytől még a jó idegrendszerű kiskutya is tönkremehet egy életre, nem válhat már belőle jó munkakutya.
 
Fontos a korai szocializáció, ami azt jelenti, hogy a kiskutyát minél több emberrel, állattal, helyzettel és hanggal ismertetjük meg annak érdekében, hogy majd felnőtt korában magabiztosan viselkedjen a legkülönbözőbb körülmények között.
 
A tanítás során törekedjünk arra, hogy a gyakorlatokat ne sulykoljuk unásig, mivel ez a fajta inkább a változatosságban és a gyorsaságban leli örömét, így a feladatok tanításánál is vegyük ezt figyelembe. Mivel általában nagyon gyorsan megérti a feladatot, csak rövid ideig gyakoroltassuk vele, amíg látjuk, hogy az érdeklődése tart. Mielőtt másik gyakorlatba fognánk, iktassunk be rövid játékot, amelynek során a kutyával együtt játsszunk, így fokozva a jókedvét és a lelkesedését.
 
A tanítás során alkalmazzunk folyamatosan pozitív megerősítést (dicséret, jutalomfalat), különben hamar kedvetlenné válik és a parancsainkat figyelmen kívül fogja hagyni.
 
Manapság egyre több kutya él kertvárosi vagy városi környezetben, de itt is szükségük van a változatosságra és a megfelelő mennyiségű mozgásra. Testhezálló a mantrailing, a frizbi, az ügyességi trükkök tanítása, egyéb keresős-apportos játékok. Ezeket már fiatal korban elkezdhetjük vele gyakorolni, mert nem jelent számára túlzott fizikai megerőltetést, viszont kellőképpen lefárasztja a kutyát.
 
Az Airedale terrier mérete és temperamentuma miatt javasoljuk, hogy kutyaiskolai keretek között kísérőkutya vizsgát tegyenek (BH-vizsga). 
 
Egészség
 
Az Airedale terrier öröklött betegségektől mentes, közepesen nagy termetű, gyorsan növekvő fajta.
Az ilyen gyorsan növő és nagy mozgásigényű fajtánál, hogy megelőzhessük az izületek túlterhelését, mindig optimális szinten kell tartani a testsúlyát, és gondoskodni kell a korának és fizikumának megfelelő mozgásmennyiségről. Ez azt jelenti, hogy egyéves koráig csak annyit mozogjon, amennyit magától igényel: kerüljük a futtatást, akadályugrást, túrázást, hosszú erdei sétákat. A legideálisabb mozgás számára a más kutyákkal való birkózás, fogócska és az úszás, mert ez erősíti az izmokat anélkül, hogy az ízületeit megterhelné. Felnőtt korában is kerüljük a hosszú távú (2-3 km-nél hosszabb) monoton futtatást, mivel az alkati felépítése inkább a rövid, gyors vágtákra és ugrásra teszik őt leginkább alkalmassá.
 
 
A szőrápolás is része az egészségvédelemnek. Az Airedale terrier drótszőrű kutya, nem vedlik. A bundája két rétegből áll, a puhább aljszőrből és a durva fedőszőrből. Az elhalt szőrszálak nem esnek ki a bőréből, azt keféléssel és trimmeléssel kell eltávolítani. A szőre folyamatos ápolást igényel, heti rendszerességgel teljesen át kell kefélni annak érdekében, hogy ne csomósodjon, ne filcesedjen össze. Ajánlatos negyedévente szakszerű trimmeléssel eltávolíttatni a felesleges, elhalt szőröket, és megadni a jellegzetes külsejét a kutyának. A drótszőr lenyírása nem célravezető, mivel ennek során az elhalt szőr töve bent marad a bőrben, ami irritációt, végső soron ekcémát okozhat.
A rendszeres fültisztítás is alapkövetelmény, hiszen a lebicsakló, szőrös fül könnyen befülledhet, így nyitva utat a különböző fertőzéseknek.
Az Airedale terrier nagyon erős szervezetű, szívós kutya, alig reagál a fájdalomra, így különösen fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a viselkedését, mert legtöbbször csak nagyon apró jelekből vehető észre, ha beteg.
 
Tanácsok a tartással kapcsolatban
 
Az Airedale terrier rendkívül családszerető, a magányt nehezen viselő kutya. Ha elvárjuk tőle, hogy jólnevelten viselkedjen, szót fogadjon, legyen hűséges, őrizze a házat, szeresse a gyerekeinket és a család többi tagját, akkor cserébe meg kell adnunk a legfontosabbat, amire egy Airedale vágyik, az összetartozás élményét. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a kutya egy fedél alatt éljen a családdal, mivel számára ez a természetes. A lakásból kirekesztett Airedale terrierek sokkal nehezebben fegyelmezhetők, többek közt a hiányos kötődés és az önállóság nagyobb foka miatt.
 
Más fajtákkal való kapcsolata
 
Mindenfajta kutyával és háziállattal könnyedén együtt tartható, azonban figyelembe kell vennünk heves temperamentumát, és azt, hogy a más állatokkal való kapcsolatában általában ő a domináns egyed.
 
Kiknek ajánlható
 
 
Mint írtuk, az Airedale terrier aktív, ingergazdag életet igénylő fajta. Ahol nem tudják kielégíteni ezt az igényét, ott kezelhetetlenné, vaddá, csökönyössé válhat, ezért gyakori, hogy ilyen esetben rombolja a környezetét, kellemetlen szokásokat vehet fel, vagy ha lehetősége van, megszökik. Azok számára ideális társ, akik sok szabadidővel rendelkeznek, és azt tevékenyen kívánják tölteni.
 
Konstanta Ross Rus Aristocrat kölyke
 
Az Airedale terrier rendkívül barátságos, gyengéd, és szórakoztató, de temperamentumos, ezért csak azok számára ajánlott fajta, akiknek van humorérzékük, nem veszik túl komolyan a dolgokat, és képesek a gyengédségre egy kutyával, ugyanakkor határt tudnak szabni az akaratának, ami egyáltalán nem könnyű, tekintve, hogy saját elképzeléseinek keresztülviteléhez nem csekély színészi képességeit is gyakran latba veti.
  

 

KISKUTYA VÁSÁRLÁSI SZÁNDÉKÁT KÉRJÜK A MENÜBEN TALÁLHATÓ "KÉRDŐÍV" KITÖLTÉSÉVEL ÉS E-MAIL CÍMÜNKRE VALÓ ELJUTTATÁSÁVAL SZÍVESKEDJEN JELEZNI

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2004-10-08
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!